Ayurveda

Ayurveda in het kort

Ayurveda is kennis over het leven zelf. Ayurveda is van oudsher een Geneeskunde die dateert uit de Vedische beschaving waarvan de eerste op schrift gestelde overblijfselen terug gaan tot 3500 jaar v. Christus. Er wordt ook wel gezegd dat Ayurveda en Yoga zo oud zijn als de mensheid zelf. De Ayurvedische geneeskunde is de bakermat is van de (Tibetaans) Boedhistische, Chinese, Griekse als ook de hedendaagse Westerse reguliere geneeskunde. De Veda’s zeggen dat onwetendheid de bron is van al het lijden en dat Geestelijke kennis het pad naar verlichting en bevrijding is. Ayurveda & Yoga zijn dan ook van wezenlijk belang om fysieke en mentale gezondheid te bereiken. Te onderzoeken en te weten wie je bent, wat je relatie is met je (leef)omgeving, wat je eet, wat het effect is van de voeding die je tot je neemt en verder bewust in het leven staan zijn is van essentieel belang als men tot zelfverwerkelijking wilt komen. Met betrekking tot de Ayurvedische behandelmethoden, deze zijn er op gericht om het natuurlijke en zelf-genezend vermogen van het lichaam aan te spreken, te versterken en in stand te houden zodat men gezond en vitaal door het leven kan gaan. Ayurvedische Geneeskunde biedt op de eerste plaats preventieve zorg maar biedt ook vaak uitkomst en genezing bij verschillende (ernstige en chronische) ziektebeelden. De Ayurvedische arts (India kent merdere universitaire ayurvedische artsen opleidingen op Bsc en Msc niveau) leeft altijd met de uitdaging om de kwaliteit van leven voor een cliënt/patiënt te verbeteren.

De belangrijkste eigenschappen van Ayurveda

  • De Ayurveda is de oudste (gedocumenteerde) geneeskunde die de mensheid kent.
  • Ayurveda is de werkelijke kunst van het leven.
  • Ayurveda verbetert de kwaliteit van lichamelijke, mentale en spirituele bewustwording.
  • Ayurveda is 100% natuurlijk, dus géén bijwerkingen van lichaamsvreemde chemische stoffen.
  • Ayurveda heeft authentieke programma’s die helpen het lichaam te ontslakken.

Ayurveda werkt weerstandsverhogend en ziekte preventief.

De Ayurveda kijkt steeds naar het ‘nu’ en het ‘straks’. Ziekten en aandoeningen zijn in haar visie niet alleen een mogelijk gevolg van genetica, infecties, gevoeligheden en van zogenaamde ‘onbekende’  oorzaken. Het is jouw volledige constitutie die de voorwaarden vormt om iets op te lopen. Daarom kijkt de Ayurveda naar het ‘nu’ en het ‘straks’. Hier volgt een kort stukje over wát de Ayurveda is en hoe ze de mens benadert.

Wie ben je en wat ben je?

De Ayurveda legt uit dat elk mens geboren wordt met een unieke constitutie (of type). Alle leven op aarde zou opgebouwd zijn uit de werking van vijf elementen, namelijk: aarde, water, vuur, lucht en sfeer. Dit is geen typisch Ayurvedische uitvinding. We zien dat bij de oude Chinese geneeskunde en bij de antieke Griekse geneeskunde. Binnen die laatste geneeskunde wordt dat ook wel de ‘humorale pathologie’ genoemd; dat betekent: de ziekteleer die verklaard wordt uit de vochten (stromingen) in het lichaam. Men doelde dan op de vochten bloed, slijm en gal die weer in verband werden gebracht met de vijf elementen.

Maar goed: je bent dus opgebouwd uit die vijf elementen. De verhouding tussen die vijf elementen is bij iedereen anders. Er bestaan geen twee mensen (ook niet bij eeneïge-tweelingen) die precies dezelfde verhouding hebben. Nu moet je van de Ayurveda elk mens ook heel persoonlijk behandelen. Daarom wordt via een polsonderzoek (nooit mechanisch maar altijd met de onderzoekende hand van de ervaren Ayurvedische dokter) onderzocht hoe die vijf elementen zich bij zo’n individu tot elkaar verhouden.

Bij de ene mens zie je veel lucht en sfeer bijvoorbeeld, bij de ander juist weer niet; er kan bij een ander weer veel aarde en water zijn. Of er is veel vuur en weinig aarde en water en ga zo maar door! Voor de leek is dit best wel ingewikkeld. In allerlei glossy magazines heb je dan ook zogenaamde ‘kruisjes-testen’ om erachter te komen hoe het precies bij jou zit. Dit werkt voor menig cliënt erg verwarrend en raden wij dus af. Door kruisjesformulieren worden je diepere lagen niet bewust gemaakt en kun je dus verkeerde adviezen gaan volgen. Er zijn zelfs electronische polsmetings-apparaten, maar ook die kunnen de gevoelswaarden van een mens niet meten. Pas wanneer de pols door een professional (met de eigen handen van vlees en bloed) goed is onderzocht kun je aan de slag. Meestal leidt een heldere diagnose van je constitutie tot antwoorden op heel wat vragen. Bijvoorbeeld over je voeding, over je eventuele medicijngebruik, over je neigingen, je zwakke en  sterke punten. Want je bent een uniek persoon!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s