Toegepaste Kinesiologie

Kinesiologie of beter Toegepaste Kinesiologie is een pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze. De naam bevat het woord kinesiologie (beter bekend als “bewegingsleer”), de studie van de bewegingen van het menselijk lichaam. Kinesiologie is echter wetenschappelijk onderbouwd, terwijl toegepaste kinesiologie geen gebruik maakt van de wetenschappelijke methode.
Dit pseudowetenschappelijke systeem op basis van spiertesten en spiertherapie werd in 1964 gestart door George Goodheart, een Amerikaanse chiropractor, ter evaluatie van de effectiviteit van zijn eigen behandelingen. Hij probeerde hiermee kinesiologische aspecten te verklaren door te refereren aan wat bekend staat als Oosterse visies over het stromen van energie (Qi) in het lichaam, zoals deze bekend zijn in bijvoorbeeld de acupunctuur. Beoefenaars van toegepaste kinesiologie werken holistisch. Hun doel is een mens in balans te brengen – in fysiek, emotioneel, spiritueel opzicht – of om iemand in balans te brengen in relatie tot een bepaald doel. Blokkades en onbalans in de fysieke, emotionele en energetische lichamen kunnen, volgens deze theorie, via de spiertest worden opgespoord. Via dit systeem wordt er geconcludeerd of er een behandeling plaats mag vinden en, zo ja, welke dat het beste zou kunnen zijn. Geclaimd wordt dat een disfunctie van bijvoorbeeld het meridiaansysteem gecorrigeerd kan worden. Behandelaars stellen zo’n disfunctie verantwoordelijk voor onbegrepen symptomen. Toegepaste Kinesiologie wordt in het Engels Applied Kinesiology (AK) genoemd. Deze benaming komt men ook geregeld tegen.

In samenhang ermee kunnen we de term Ideomotorische Signalen inbrengen. Bij clienten in hele diepe trance of hynose (1 op 1000 personen) kan niet mondeling gecommuniiseert worden. Door gebruik te maken van op dat moment af te spreken signalen of kinesiologie kun je gesloten (waarop alleen met ja/nee beantwoord wordt) vragen stellen. Het komt dus vrij regelmatig voor. Vaak wordt de hele arm als beeld geschetst, maar een duim-wijsviner oog kan een vinger op tillen voor ja en een andere voor nee is ook mogelijk. Of 1x is ja en 2x kloppen met een vinger is Ja respectievelijk Nee. In alle gevallen zal de client een signaal afgeven als je als therapeut maar zoekt welke dat is. De client hoeft na de sessie niet bijgeprat of voorgelicht te worden. Het bewustzijn regelt het daarna vanzelf. Angsten gaan over. Despressie en een tal van andere klachten of trauma’s zijn nagenoeg og geheel verdwenen. Een (audio of video) opname kan bewijzen of vastleggen wat de vragen en antwoorden zijn. Meestal zijn de  aantekeningen van de therapeut vordoende.

NB. We praten in alle gevallen van een opgeleid integer en door instanties erkende behandelaar zoals Praktijk Ludwig Tummers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s