Holistische Therapie

Holistische Therapie is meer een benadering dan een vorm van therapie. Er zijn meerdere therapieën die vanuit het Holistisch denken zijn ontstaan of dit als uitgangspunt nemen. Holistisch wil zeggen als één geheel. In dit geval wordt het lichaam, de geest, de ziel en alle energie als één gezien. Het één staat niet los van de ander.  Holon komt uit het Grieks en betekent één geheel.
Holisme, samen met het bijvoeglijke naamwoord holistisch, werd ingevoerd door Jan Smuts (Zuid Afrika  1870 – 1950 filosoof, militair en later premier) in de vroege jaren ’20. Smuts definieerde holisme als “De tendens in de natuur gehelen te vormen die groter zijn dan de som der delen door creatieve evolutie”. Tegenwoordig komt men de volgende uitleg ook veel tegen: Het lichaam is een geheel van op elkaar afgestemde systemen, die naast elkaar, door elkaar en met elkaar functioneren. Een storing in het ene systeem vraagt om aanpassingen en compensaties in het andere systeem en veroorzaakt storingen in het andere systeem. Daarom moet de totale patiënt bekeken worden en moet men op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem. Dit is niet zo eenvoudig omdat de plaats van de pijn niet altijd de plaats van de oorzaak is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s