Fytotherapie

Fytotherapie, ook bekend als kruidengeneeskunde is een natuurlijke geneeswijze. Fytotherapie is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen waarvan men een medicinaal effect veronderstelt. Het is daarmee niet noodzakelijkerwijs een alternatieve geneeswijze, maar kan als voorloper van de moderne farmacologie gezien worden. In de fytotherapie gebruikte plantaardige middelen heten fytotherapeutica. Een algemeen aanvaarde definitie van fytotherapeutica luidt: “Geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan bevatten, in ruwe of bewerkte staat.” Fytotherapie wordt bij diverse niet-conventionele geneeswijzen gebruikt, onder andere de westerse natuurgeneeskunde, de antroposofische, de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurveda. De filosofie achter het gebruik van fytotherapie verschilt per geneeswijze. Maar wat denkt u van de ‘middeltjes uit grootmoeders tijd’ die tegenwoordig steeds meer in onbruik zijn geraakt, maar op het platteland nog wel (meestal oudere) aanhangers kent. In contact gekomen met bijvoorbeeld een brandnetel? Meestal groeit er in de buurt Dovenetel die de reactie stopt en de jeuk verminderd. Open wondje ? Blaadje Weegbree kneuzen en 5 minuten op de getroffen plaats houden als pijnstiller en ontsmetter. Zo zijn er honderen voorbeelden te noemen van geneeskrachtige planten en kruiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s