Nierfalen en rugpijn

De meeste mensen hebben twee nieren. Ze zijn onderdeel van het urinewegstelsel. De nieren liggen aan de rugzijde, links en rechts van de wervelkolom, ongeveer ter hoogte van de taille. Hier liggen ze beschermd achter de onderste ribben. Een nier is een boonvormig orgaan van ongeveer 12 cm.

Rechts ziet u direct onder de ribbenkast twee nieren. De slagader (rood) voert bloed aan en de ader (blauw) voert bloed af. De nieren produceren urine die via de urineleider (geel) naar de blaas onderin leidt, waarna de urine via de urinebuis het lichaam verlaat.

De functie van de nieren

De nieren hebben verschillende functies. De vier belangrijkste zijn:

Afvalstoffen uit het bloed verwijderen

In het bloed zitten allerlei stoffen die nodig zijn om het lichaam goed te laten functioneren. Het bloed transporteert bijvoorbeeld zuurstof naar de cellen. In het bloed zitten ook afvalstoffen, bijvoorbeeld van de spieren. Die afvalstoffen zijn schadelijk voor het lichaam en moeten worden opgeruimd. Dat is het werk van de nieren.

Vocht- en zoutbalans regelen

Het lichaam bestaat voor tweederde deel uit water. Het lichaam kan alleen goed werken als de hoeveelheid vocht zo veel mogelijk gelijk blijft. De nieren zorgen daarvoor. Na veel drinken produceren ze bijvoorbeeld extra urine en bij veel zweten minder. De nieren zorgen er ook voor dat de hoeveelheid zouten in het bloed binnen bepaalde grenzen blijft.

Hormonen aanmaken

Een hormoon is een signaalstof (boodschapper) die in een orgaan wordt aangemaakt. Het stroomt via het bloed naar andere delen van het lichaam en zet de cellen waarvoor de boodschap bedoeld is, aan het werk. De nieren maken:

  • Renine, een hormoon dat een rol speelt bij het regelen van de bloeddruk.
  • Erytropoëtine (EPO), stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes (erytrocyten).

Rol bij botstofwisseling

Vitamine D bevordert de opname van calcium (kalk) uit de darm en de inbouw van calcium in de botten. Vitamine D is daarom belangrijk voor sterke botten. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D aangemaakt. De nier is echter nodig om deze vitamine D om te zetten in een werkzame vorm.

Verstoorde nierfunctie

Een goede nierfunctie is belangrijk voor het functioneren van het lichaam. Als de nieren niet (meer) goed werken spreken we van nierschade, nierfalen of nierinsufficiëntie.

Nierschade kan diverse oorzaken hebben. Het kan een gevolg zijn van een nierziekte of een complicatie bij een andere ziekte, bijvoorbeeld hoge bloeddruk, aderverkalking, herhaalde urineweginfecties en voor de nier schadelijke stoffen of medicijnen.

Bij nierschade zijn de zeeflichaampjes en/of de nierbuisjes aangetast. Bij beschadiging van de zeeflichaampjes functioneert het filter (de zeef) niet meer goed. Hierdoor kunnen eiwitten het filter passeren, waardoor er eiwit in de urine terechtkomt. Eiwit in de urine is dus een teken van nierschade. Een ander gevolg van nierschade is een teruglopende nierfunctie. Afvalstoffen kunnen daardoor minder goed worden uitgescheiden.

Sommige aandoeningen genezen vanzelf of kunnen goed behandeld worden. Andere leiden tot blijvende nierschade. In dat geval is de behandeling gericht op het vertragen van de teruglopende nierfunctie om een nierfunctievervangende behandeling zo lang mogelijk uit te stellen.

Vormen van nierfalen

Acute nierproblemen

  • Bij acute nierproblemen ontstaan de klachten erg snel: binnen enkele uren, dagen of weken. De nieren produceren minder of geen urine meer en de urine kan een roodbruine kleur krijgen. Doordat het lichaam vocht vasthoudt, gaat de bloeddruk omhoog. Het overtollige vocht kan leiden tot kortademigheid, benauwdheid en vochtophoping onder de huid (oedeem). Daarnaast kan er misselijkheid optreden en een vermindering van de eetlust.
  • De behandeling is gericht op herstel van de nierfunctie.
  • en er is chronische nierfalen.

Complicaties bij nierfalen

Bij chronische nierproblemen kunnen andere medische problemen, complicaties, ontstaan. Welke complicaties zich voordoen en in welke mate, verschilt van persoon tot persoon. De meest voorkomende complicaties zijn hoge bloeddruk en bloedarmoede. Daarnaast kunnen problemen ontstaan met de bijschildklier en de botten.

Hoge bloeddruk

  • De nieren maken het hormoon renine dat de bloeddruk regelt. Bij nieren die minder goed werken is de aanmaak hiervan verhoogd. De bloeddruk en de druk in de glomeruli wordt hierdoor hoger. Hierdoor gaat het bloed met meer kracht door de nierfilters stromen, waardoor er meer kans is dat zij beschadigd raken.

Bloedarmoede

  • De nieren maken een hormoon aan dat zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Als dit hormoon langere tijd niet wordt aangemaakt, ontstaat bloedarmoede.

Bijschildklier- en botproblemen

  • De nieren zorgen ervoor dat inactief vitamine D wordt omgezet in actief vitamine D, die zorgt voor de opbouw van botten. Minder werkzame nieren betekent minder vitamine D en dus minder sterke botten. Een tekort aan vitamine D heeft ook invloed op de hoeveelheid calcium en fosfaat in het bloed. Als de balans verstoord is, kan de bijschildklier te hard gaan werken.

Afspraak maken

Geinspireerd geraakt en u wilt een afspraak maken

bij Praktijk Ludwig Tummers. Dat kan onder andere in Rotterdam, Dordrecht, Utrecht en Tilburg. Ook s’avonds en op zaterdag. Direct een afspraak maken bel dan nu 0102807275 of 0641570651.

vlag-usa-25x25 Treatment sessions can also be given in the English or German language!

vlag-germany-25x25 Behandlungen können auch im Englisch und Deutsch gegeben werden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s