Hoest

Langdurig hoesten is vervelend, vermoeiend en irritant.

Waarom moet je hoesten?

Hoesten is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Als u slijm ophoest, verwijdert dat rookdeeltjes, stof en slijm uit uw luchtpijp, keel of longen. Dank aan  virussen, bacteriën, stof, pollen of andere kleine deeltjes de uiteinden van de zenuwen in je luchtwegen irriteren, dan moet je daardoor hoesten. Op die manier probeert je lichaam de luchtwegen vrij te houden. En dat gaat vaak met grote kracht.

Andere oorzaken

Verlanging van je immuniteit.

De keel wordt schraler door koude droge  lucht en afwisselend warm en droog (mede door verwarming).

Vooral vermoeiend

Als je chronisch moet hoesten kan er meer aan de hand zijn, maar meestal is hoesten vooral vervelend en lastig en duurt het hooguit een paar dagen tot een paar weken. Je kunt er wel heel moe door worden. Onophoudelijk hoesten is heel vermoeiend en daar kan je dan vaak  ook niet door slapen. En hoe vervelend is het niet als je wilt proberen, je hoest in te houden in openbare gelegenheden? Behalve hoestdrankjes die je kunt kopen, kun je ook de volgende natuurlijke middeltjes eens proberen.

Dus wat te doen?

In basis is een 6 factoren dieet van min. 6 weken helpt je immuunsysteem te verbeteren.

Natuurlijke middeltjes

Tijm

Het kruid tijm wordt ook vaak als ingrediënt gebruikt in hoestdranken, die je bij de drogist kan kopen. Tijm vermindert ontstekingen en ontspant de spieren van de luchtwegen. Maak thee van twee eetlepels gekneusde tijmblaadjes waar je kokend water op giet, laat het 10 minuten trekken. Je kunt er wat honing en/of citroensap aan toevoegen voor de smaak.

Zwarte peper

Zwarte peper kan je helpen vastzittend slijm los te maken. Neem daarvoor een theelepel versgemalen zwarte peper en meng die met twee eetlepels honing. Doe dat in een beker en giet er kokend water over. Laat 10-15 minuten trekken en drink het langzaam op.

Honing

Honing is een bewezen middel bij keelpijn en hoesten. Honing werkt verzachtend en is anti-bacterieel. Meng bijvoorbeeld honing met wat kokosolie en citroensap. Of neem een whisky met een wat honing voor je gaat slapen.

Citroen

Een oud huismiddeltje waar wel wat moed voor nodig is. Neem een halve schijf citroen waar je wat peper en zout op strooit. Zuig op de citroen. Te heftig? Pers een citroen op en giet er warm water bij en wat honing.

Zoethoutwortel

Zoethoutwortel is waarschijnlijk niet iets dat je zo maar in huis hebt. Maar je kunt het kopen bij natuurvoedingswinkels. Zoethout verzacht de keel en hoesten. Zoethoutwortel is een ingrediënt voor het maken van drop en je kunt het ook als thee krijgen. Daarom kan drop ook helpen bij keelpijn en hoesten. Te veel zoethout kan een hoge bloeddruk veroorzaken.

Gember

Gember is een beproefd middel bij allerlei kwalen en ook bij griep en verkoudheid. Het werkt ontstekingsremmend en slijmlosmakend. Maak gemberthee van plakken verse gember. Doe de plakken verse gember in een pan met wat water en laat het 20 minuten zachtjes trekken. Haal het dan van het vuur af. Voeg wat honing en/of citroen toe en proef. Als het te kruidig is, voeg je wat water toe.

Water

Als je veel moet hoesten kan je wel wat extra vocht gebruiken. Dat kan in de vorm van kruidenthee of water. Vocht helpt de slijmvliezen vochtig te houden waardoor je minder hoeft te hoesten. Drink geen melk of melkproducten omdat die slijmvormend zijn.

Hete douche

Heb je niks in huis en wil je toch iets tegen het hoesten doen? Ga dan onder een hete douche staan. Doe deuren en ramen dicht zodat de stoom niet ontsnapt. De stoom verzacht de luchtwegen en zorgt er voor dat slijm in de holten en luchtwegen loskomt.

Maak je eigen hoestdrankje

Wat heb je nodig?

1 stuk verse gember

3 kruidnagels

1 kaneelstokje

1 theelepel peperkorrels

500 ml water

225 gram suiker

evt. scheutje rum (niet voor kinderen)

Doe alle ingrediënten aan de kook in een pan en verwarm alles op een middelhoog vuur tot de suiker oplost. Zet de vlam laag en laat het zo’n 25 minuten zachtjes sudderen tot het is ingekookt tot de helft van het volume. Laat afkoelen en voeg een scheut rum toe. Bewaar het in de koelkast.

Kant en klaar

Op korte termijn kan een tijmsiroop of denneappel siroop prima helpen.

De keel ontsmetten om keelontsteking te voorkomen is een volgende stap. Heeft voor en nadelen. Nadelen is dat je je pre en probiotica al in je mond zitten. Die dood je dus ook met ontsmettingsmiddelen.

Etos en Kruitvat hebben keeltabletten met de werkzame stof BroomHexineHydroChloride. Al het andere is lekker en net als het zelfgemaakte siroop vol suikers. In het 6 factoren eetprogramma is de bedoeling te leren hoe het is om weer natuurlijk te eten. Goed eten in de volksmond is nog steeds gemaks eten en dat is het probleem met de term ‘gezond’. Dus als niets werk chemisch maar daarna weer pre en of probiotica afhankelijk van je constitutie.

Zout spoelen werk weer lekker bij anderen.

Afspraak maken

Afspraak maken bij Praktijk Ludwig Tummers kan onder andere in Rotterdam, Dordrecht, Utrecht en Tilburg. Ook s’avonds en op zaterdag. Direct een afspraak maken bel dan nu 0102807275 of 0641570651.

vlag-usa-25x25 Treatment sessions can also be given in the English or German language!

vlag-germany-25x25 Behandlungen können auch im Englisch und Deutsch gegeben werden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s