Alternatieve Geneeswijzen

Alternatieve Geneeswijzen is een term die in de jaren 60 is ontstaan. Eigenlijk is dit een verkeerde woordkeus, omdat alternatief suggereert dat het voor de reguliere geneeskunde in de plaats kan komen. Dit is niet het geval en daarom werden begrippen als  Complementaire Geneeskunde (compleet makend) en Additieve Geneeskunde (toevoegen aan) geintroduceerd.
Veel artsen hebben naast hun regulier medische opleiding zich verdiept in natuurgeneeskundige inzichten en gebruiken de term Integrale geneeswijzen. Inmiddels komt ook de term Natuurlijke geneeswijzen in zwang.
Deze begrippen dekken de lading beter, maar alternatieve geneeswijzen is in gebruik gebleven.

Niet geschrokken en toch een

Afspraak maken

Afspraak maken bij Praktijk Ludwig Tummers kan onder andere in Rotterdam, Dordrecht, Utrecht en Tilburg. Ook s’avonds en op zaterdag. Direct een afspraak maken bel dan nu 0102807275 of 0641570651.

uk-vlag Treatment sessions can also be given in the English or German language!
germany-vlag Behandlungen können auch im Englisch und Deutsch gegeben werden!

 

 

ORTHOMOLECULAIRE GENEESKUNDE

Linus Pauling en zijn vitamine C (Afbeelding)

De term orthomoleculaire geneeskunde is voor het eerst gepubliceerd in 1965 in het wetenschappelijke tijdschrift Science, door Linus Pauling, tweevoudig Nobel-prijswinnaar (voor de chemie en voor de vrede). Het woord orthomoleculair komt van orthos (=Grieks voor goed, of juist) en moleculen (de bouwstenen van ons lichaam). In de orthomoleculaire geneeskunde probeer je het lichaam van iemand te voorzien van een juiste en optimale hoeveelheid van alle natuurlijke stoffen. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van aanwezigheid van voldoende vitaminen en mineralen en juist afwezigheid van afvalstoffen, toxinen, etc. Een orthomoleculair arts zal in eerste instantie aandacht schenken aan de voeding, de keuzen daarin en de juiste kwaliteiten van die voeding. Vervolgens is de juiste bereiding van belang en ook hoe het wordt gegeten (goed kauwen, niet wegspoelen met drinken, niet gehaast eten, etc.). Verder is de opname van belang. Als je tien mensen dezelfde maaltijd laat eten, zullen de concentraties van bepaalde stoffen in die maaltijd toch verschillen in het bloed van deze personen. De ene mens neemt nu makkelijker bepaalde stoffen op dan de ander en bepaalde stoffen juist minder goed dan een ander. Er is sprake van een zogenaamde biochemische individualiteit, ieder mens verschilt en er is een verschil tussen inname en opname van voedingsstoffen. Een natuurarts of orthomoleculair arts kan bepalen hoe de opname is van diverse voedingsstoffen, zoals vetten, eiwitten, suikers, mineralen, vitaminen en aminozuren. Op basis hiervan kan dan ook een gericht voedingsadvies en eventueel een suppletie advies gegeven worden.

In de orthomoleculaire geneeskunde speelt gezonde voeding dus een zeer belangrijke rol. Naast die gezonde voeding worden vaak gericht op een bepaalde klacht of aanleg die iemand heeft, extra voedingsstoffen gegeven, in de vorm van een dieet of als voedingssupplementen (pillen, capsules, tabletten).

Veel mensen vinden het onnatuurlijk om voedingssupplementen (extra vitaminen, mineralen, kruiden) te slikken. Dat is het ook. Maar we leven ook onnatuurlijk. Wij wonen niet in een hutje op de hei. We willen meer comfort en luxe. Het gekke is dat we dat niet voor ons lichaam willen. Mensen geven vaak honderden euro’s uit voor een periodieke controle van hun auto, maar voor hun gezondheid moet alles gratis zijn of vergoed worden. Wij raden een periodieke controle en diverse onderhoudsbeurten van harte aan. Vaak zien we dat iemand pas naar een dokter gaat als hij of zij ziek is. Als het dan een ernstige ziekte betreft dan sta je vaak voor moeilijke keuzen. Het is prettig als je dan al een aantal artsen, therapeuten of behandelaars kent die jou kunnen begeleiden of adviseren en dat je dat niet allemaal even nog heel snel moet regelen.Door regelmatig te werken aan je gezondheid kun je ook echt gezonder en langer leven. Zo zien we dat vrouwen die regelmatig sporten minder kans hebben op borstkanker en dat bij mannen die extra selenium en soja innemen hun kans op het krijgen van prostaatkanker verminderd. Je kunt nu kiezen voor een comfortabele oude dag. De orthomoleculaire geneeskunde is een geneeskunde die zich richt op optimale gezondheid en wordt daardoor veel bij sporters en levensgenieters toegepast. Het gekke is weer dat we het heel gewoon vinden dat een sporter extra voedingssupplementen neemt, maar als je ziek bent zou je volgens veel reguliere artsen niets extra’s nodig hebben. Wij zien vechten tegen een ziekte als chronische vermoeidheid, kanker of reuma als een soort topsport.

Het is dan misschien niet gebruikelijk om allerlei voedingssupplementen of pillen in te nemen, maar minder kans op diverse aandoeningen dat heeft toch zeker voordelen. Er zijn vele aanwijzingen dat extra inname van vitaminen, mineralen, aminozuren en kruiden nuttig kan zijn. Enkele goede homepages die hierover gaan zijn:

www.ortho.nl, een homepage van het Ortho-Instituut uit Gendringen. Bevat zeer veel verwijzingen naar onderzoeken over de invloed van voeding en vitaminen op onze gezondheid. Het Ortho-instituut is tevens uitgever van het informatieve tijdschrift over orthomoleculaire geneeskunde, voeding en leefstijl: Ortho.

www.lef.org , dit is de site van de Life-Extension Foundation, een zeer actieve Amerikaanse club, die veel publiceren over het effect van inname van extra gezondheidsbevorderende stoffen.

www.drweil.com , een homepage met veel vragen en antwoorden over natuurgeneeskunde, van een wat commerciële Amerikaans collega, Andrew Weil.

www.ngoo.nl , een homepage over voeding en voedingssupplementen bij kanker

 

Vitamine C natuurlijke versus synthetische vorm

GyorgyiNIHIn 1930 won Dr. Szent-Gyorgyi de Nobelprijs voor het ontdekken van vitamine C. Na verschillende onderzoeken en testen met geïsoleerde vormen van vitamine C concludeerde hij uiteindelijk dat 100% natuurlijke vitamine C de meest effectieve, maar ook de meest veilige vorm was.

De bekende eigenschappen van vitamine C worden niet alleen bewerkstelligd door de vitamine C molecuul maar ook door de andere fytonutrienten oftwel co-facoren.

Deze komen in natuurlijke vitamine C  en voedselbronnen voor  zoals bijvoorbeeld; bioflavonoiden (quercetine, rutine, and hesperidine), anthocyaninen, proanthocyaninen en catechinen. Veel vitaminen en mineralen hebben namelijk  voor een optimale werking natuurlijke co-factoren nodig die alleen maar voorkomen in natuurlijke voedselbronnen. Al deze natuurlijke stoffen werken synergetisch met vitamine C en optimaliseren hiermee de werking.

Ascorbinezuur is de synthetische en geïsoleerde vorm van Vitamine C welke meestal te vinden is in voedingssupplementen. Deze vorm wordt bijna uitsluitend vervaardigd uit genetisch gemodificeerde maïssuiker in een proces met meerdere verwerkingsstappen en  gebruik van chemicaliën.

Toepassingen Vitamine C:

  • Draagt bij tot normale collageen aanmaak voor botten, bloedvaten, tandvlees, huid en tanden
  • Draagt bij tot een normale energieproductie
  • Draagt bij tot bescherming van cellen tegen oxidatieve schade
  • Draagt bij tot normaal functioneren van het immuunsysteem
  • Draagt bij tot  het terugdringen van moeheid en uitputting
  • Een normale psychologische functie
  • Is van belang voor een goede conditie van de bloedvaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s