Candida – bron van psychologische ziekten

Candida

Een gist die bij de mens en vele dieren in de darm leeft. Zo goed als iedereen draagt Candida bij zich en het wordt van moeder op kind overgebracht. De Candida gist kan op zich weinig kwaad en wordt onder controle gehouden door goedaardige darmbacteriën en blijft binnen de darm.

Candida wanneer een probleem?

Wanneer onder andere de volgende factoren meespelen. Overmatige suiker consumptie. Al of niet gecombineerd met gebruik van medicatie zoals antibiotica, maagzuurremmers en de anticonceptiepil. Deze kunnen de natuurlijke balans in de darmen verstoren. Dat geeft  Candida de kans te muteren naar een schimmel die vervolgens door de darmwand heen groeit. Dan komt hij in de bloedbaan terecht waar hij absoluut niet hoort.  Candida kan daardoor de bron kunnen zijn van vele verschillende, bekende maar tot op heden onverklaarbare ziektebeelden. Omdat het immuun systeem zo goed als altijd faalt deze infectie onder controle te krijgen spreken we dan over een Chronische Candida infectie.

Als patiënt in meerdere hokjes

De gemiddelde patiënt past in de meeste gevallen juist in meerdere hokjes van neurologische en psychiatrische aandoeningen. Wanneer we deze patiënten onderzoeken in een klinische setting, zien we dat, afgezien van zogenaamde psychische problemen, ze vaak ook fysiek erg ziek zijn. Spijsverteringsproblemen, ondervoeding, allergieën, astma, eczeem, chronische blaasontsteking, spruw en kieskeurige eetgewoonten zijn een consistent deel van het totaal plaatje.

Psychiatrische ziekten gerelateerd aan candida.

Conclusie

Vooral bij vrouwen is er een relatie gevonden. Vrouwen met schizofrenie en candida scoorden hoog. Bij vrouwen met een bipolaire stoornis is ook een relatie gevonden.

Bron: Schizophrenia Mei 2016

[easy-contactform id=2851]