Casus psychosomatisch / hypochondrie

Casussen rond psychosomatische klachten of hypochondrie zijn het lastigst voor de client. Al behandelaar heb je geduld totdat het zich ontvouwt.

Winter 2001 komt er een jonge man bij me in de praktijk met verschillende medische klachten. De belangrijkste daarvan is heel sterk namelijk een irritatie rond het middenrif. Benauwdheid, duizeligheid en slotdarmontstekingen als medische geschiedenis. Huisarts stuurde meneer naar me toe. Ik krijg de kopieën van zijn medisch dossier onder ogen die meneer al had meegekregen van de huisarts. Misschien denk u een hypochondrie? Wie aan hypochondrie lijdt, heeft een chronische preoccupatie of een overmatige angst om een ernstige lichamelijke ziekte te hebben, terwijl hiervan uit onderzoek niets blijkt. Dat dacht ik ook.

Wat doe je dan?

Kennis en weten zit in dit soort gevallen meestal in de weg. Dus vroeg ik meneer om de klachten die hij recent had op te halen. Zo langzaam terug in de tijd van zijn laatste beleving naar eerdere. Dit heeft een verdiepend effect op de concentratie en het ervaren. Ten eerste bleken de klachten eerder dan meneer het zelf doorhad te zijn begonnen.

Inzicht

Het eerste inzicht voor de client. Dan is de client als zo geconcentreerd op zichzelf dat je dan als een organische verbinding overgaat in de volgende fase. Toen dat als thema naar boven kwam is er een techniek die lichaamsexploratie heet.

Lichaamsexploratie

Dat is een techniek waarbij de client een virtuele reis in het lichaam maakt. Geheel zonder virtual techniek gewoon door de controle los te laten en je over te geven aan je onbewuste en de mogelijkheden die je van nature hebt. Als of de client Kapitein Nemo is naar de plek van pijn en ongemak te gaan. Door de virtuele reis die langzaam als een meer en meer verdiepende ontspanning beschreven kan worden komt client meer en meer in contact met zijn lichaam. Door de client te volgen vanuit eerst het maag darm kanaal, ingewanden in de bloedstroom zo aan de binnenzijde van de buik en buikwand uitkomend. Ter hoogte van de navel werd het ineens duidelijk.

Een navelbreuk.

LudwigTummers-psycholoog-para-medicus-Rotterdam-navelbreuk-01.jpeg

Navelbreuk of hernia umbilicalis is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Deze uitstulping bevindt zich in de navel. Klachten van een navelbreuk worden veelal aangegeven als enig ongemak, een zeurend of branderig gevoel en/of pijn in dat gebied. De normaal wat gebolde navel had meneer ook maar niet zo erg als je op internet tegenkomt. Met dit gegeven gaat hui naar de huisarts, doorverwijzing naar de specialist en geopereerd.

Afloop

Client benaderde me nadien en was zo opgelucht dat nu eindelijk na jaren de klacht was verdwenen en dat na 1 lange intake en 1 sessie. Andere kleine medische klachten vielen op zijn plek en bleken niet verder behandeld te hoeven worden.

Afspraak maken

Afspraak maken bij Praktijk Ludwig Tummers kan onder andere in Rotterdam, Dordrecht, Utrecht en Tilburg. Ook ’s avonds en op zaterdag. Direct een afspraak maken bel dan nu 0102807275 of 0641570651.

uk-vlag Treatment sessions can also be given in the English or German language!

germany-vlag Behandlungen können auch im Englisch und Deutsch gegeben werden!