Verdrongen ervaringen en schaamte

Ik mocht in de loop van de tijd veel personen behandelen met ongewenste seksuele thema’s. Van seksueel misbruik door ouders tot aan verkrachting door (on-)bekende. Mannen zowel als vrouwen. De meesten hebben tijd en sessies nodig om de aangedane ervaringen een plek te geven. Dit komt omdat er veel aspecten eraan vast zitten die opgelost worden gedurende de therapie. Ik wil graag nu 1 van de 2 casussen bespreken van cliënten die hun ervaringen zodanig verdrongen hadden dat dat pas gedurende de sessies zich ontvouwde.

2 Casussen over verkrachting, incest, schuld en schaamte. 

deel 1 van 2.

Een mevrouw komt in therapie met onverwerkte gevoelens. Twijfel overwinnen, zijn zoals mevrouw is. Niet opzij geduwd worden. Mevrouw had vrij veel psycho sociale klachten gehad. Neigend naar hypochondrie. Alle gesprekstherapie voorheen hadden haar niet kunnen helpen met dat gevoel. Na enkele sessies waarin het los maken van oude energieën komt de doorbraak. Schaamte voor haar man dat een bekende man mevrouw verkracht heeft. Nadat mevrouw het vertelde voel je in de ruimte haar opluchting. Deze dader had veel agressie en intimideerde. Het hoge woord is eruit. Wat voorheen verbetenheid, onzekerheid, woede enz was veranderd. Ze voelde meer in balans en het luchtte mevrouw op. De schaamte die mevrouw al die jaren tegenhield zichzelf te zijn. Ze merkte dat haar kracht en stevigheid toenam. Ze kon inmiddels voor haar gevoel niet anders dan het haar man te vertellen. Dat deed ze. Het was een diepgaand gesprek. Stilten. Emoties. Ze kon grenzen aangeven, maar ook weer liefdevol zijn. Het huwelijk hield stand.

Het herwinnen van jezelf.

deel 2 van 2.

Een mevrouw komt in therapie met gevoelens van kilte en onvoldoende warmte en genegenheid. Nu de inmiddels volwassen kinderen uit huis waren merkte ze dat haar gevoelens voor haar man en kinderen koel maar ook afstandelijk waren waren. Bij het intake gesprek benoemde ze al dat ze als kind misbruikt was door een bekende. Ze schaamde zich ervoor en gedroeg zich hierdoor in relatie op werk en prive koel en afstandelijk. Gesprekstherapie hiervoor had haar niet kunnen helpen om dat gevoel kwijt te raken. Gedurende het proces van therapie merkte ze hoe ze de koele dader energie los kon laten en merken dat dat niet van haar was. De herkenning van haar huidige gedrag dat dat letterlijk niet van haar was vond ze moeilijk te bevatten en te begrijpen maar voelde als een opluchting. Ze hervond haar warmte en vertelde het gezin wat haar was overkomen. Vroeg vergiffenis aan haar man en kinderen.

Afspraak maken

Afspraak maken bij Praktijk Ludwig Tummers kan onder andere in Rotterdam, Dordrecht, Utrecht en Tilburg. Ook ’s avonds en op zaterdag. Direct een afspraak maken bel dan nu 0102807275 of 0641570651.

uk-vlag Treatment sessions can also be given in the English or German language!

germany-vlag Behandlungen können auch im Englisch und Deutsch gegeben werden!