Cutten en Bulken?

Wat is Cutten en Bulken?

Het bekendste voorbeeld in deze is Renee Zellweger. Voor de films Bridget Jones Diaries moest je in gewicht toenemen. In de foto kun je het verschil zien.

BodyShaping wordt door veel bodybuilders en BodyShapers gebruikt. Ze trainen in twee fasen: de bulkfase en de cutfase. In de bulkfase concentreer je je op de opbouw van (spier)massa. In de cutfase verbrand je vet, met behoud van spiermassa. Meestal schrikt het vrouwen af om zo gespierd te worden, maar dat hoeft niet. Hoe werkt bulken en cutten en is het voor iedereen weggelegd?

Cutten

Cutten is het verminderen van het overtollige vetmassa, met behoud van spieren en kracht met als doel meer definitie van de spieren te tonen. Het woord “cutten” is afkomstig uit de Engelse taal en vrij letterlijk vertaalt betekent het “snijden” of “wegsnijden” van het vet in dit geval.

Hoe Cutten en Bulken?

Vaak komt het bulken nog voor het cutten. Bulken is ook afkomstig uit de Engelse taal en is vrij vertaald van het woord “bulking” wat “massa toename” betekent. Dus samengevat is bulken het toenemen van massa, en voornamelijk spiermassa en cutten is het wegsnijden van overtollig vetmassa om op die manier de aangewonnen spieren te tonen.

Er zijn meerdere benamingen voor de gecontroleerde afname van vetmassa, met behoud van spiermassa. Zo is er naast de term cutten, ook de term droog trainen erg bekend. Met beide termen bedoelen we hetzelfde namelijk: vetweefsel afzetten met behoud van spieren met als doel zoveel mogelijk spierdefinitie te tonen. Dit is met name belangrijk in het bodybuilding wanneer deelnemers meedoen aan een wedstrijd. Vaak is iemand droog, of wedstrijdklaar wanneer de vetpercentage onder de 8% ligt.

Krachttraining

Als krachttrainer werk je naar de perfecte body toning: zo veel mogelijk spiermassa en zo weinig mogelijk vet. Daarin zit meteen een schijnbaar onoverkomelijke tegenstelling. Voor het opbouwen van spiermassa is een calorieoverschot nodig, wat tevens leidt tot meer vetopslag. Hier is weinig aan te doen, vetopslag is inherent aan spiermassa opbouwen. Veel krachttrainers trainen daarom in twee fasen: een paar maanden bulken en een paar maanden cutten.

De Bulkfase

Tijdens de bulkfase neem je een calorieoverschot tot je en lift je zwaar. Je lichaam blijft zo in anabole staat en dat is perfect voor je doel: groeien. Je gewichtstoename omvat idealiter ongeveer twee derde spiermassa en een derde vet. Je eet tijdens de bulkfase liever teveel dan te weinig. De inname van lekker veel eiwitten in de vorm van kwark, eieren en eventueel eiwitshakes zorgt voor een snelle groei van spiermassa. Let op: door het vele eten, sla je ook vetten op. Die mooie spieren zijn dus nog verstopt onder een laag vet. Vooral vrouwen vinden deze fase psychologisch zwaar. In plaats van strak en slank, word je redelijk chubby en al snel zijn al je kleren twee maten te klein. Nu moet je volhouden en steeds bedenken: straks ga ik al dat vet eraf cutten. De bulkfase duurt ongeveer drie maanden.

De Cutfase

Tijdens de cutfase volg je een caloriebeperkend dieet en ga je droogtrainen: keihard trainen met veel herhalingen en cardio-oefeningen. Idealiter ‘cut’ je nu het overtollige vet dat je had opgeslagen tijdens de bulkfase, weer weg. De spiermassa die je had opgebouwd tijdens de bulkfase wordt nu mooi zichtbaar. Daar heb je het allemaal voor gedaan! Ook deze fase duurt ongeveer drie maanden.

Cutten en Bulken: Niet voor iedereen

Cutten en bulken is een relatief snelle, maar ook superzware manier om strakke spiermassa op te bouwen. Uit onderzoek is gebleken dat je van coasting: een makkelijk vol te houden dieet volgen, waarbij je op hetzelfde gewicht blijft, en ondertussen hard traint om je body toning te verbeteren, minstens zulke goede resultaten mag verwachten. Het proces duurt alleen veel langer.

Tijdens de bulkfase ben je, even simpel gezegd, behoorlijk aan het schransen. Dat druist in tegen het gevoel van veel droogtrainers. Bovendien moet je je lichaam heel erg goed kennen en een bulk-voedingsschema opstellen waarop je lichaam goed reageert. Doe je dit niet goed, dan kan in de bulkfase een ongevoeligheid voor insuline ontstaan. Het lichaam reageert niet meer goed op het hormoon insuline, waardoor diabetes-achtige klachten kunnen ontstaan. Voor beginnende krachttrainers is het verstandig om cutten en bulken onder goede begeleiding te doen.

Door te beginnen met cutten, zal je insulinegevoeligheid weer toenemen: dat is het goede nieuws. Maar het valt niet mee om over te schakelen van maandenlang lekker eten naar een streng dieet. Sommige krachttrainers zijn zo gewend geraakt aan het bulken dat de hersenen een verlavingsachtige reactie geven: ze gaan bingen. Het lukt dan nog slechts onder strenge begeleiding om het bulkvet er weer af te krijgen. En soms lukt dat niet meer. Je moet mentaal dus erg sterk in je schoenen staan om een bulk en cut-regiem vol te houden.

Afspraak maken

Afspraak maken (maandag – vrijdag 8.30-17.30 uur & zaterdag 10-15 uur) in de Praktijk Ludwig Tummers kan onder andere in Rotterdam, Dordrecht, Utrecht en Tilburg. Direct een afspraak maken bel dan nu 0102807275 of 0641570651. Ook ’s avonds en op zaterdag.

Ludwig-Tummers-natuurgeneeskundige-psycholoog-UK Treatment sessions can also be given in the English or German language!

Ludwig-Tummers-natuurgeneeskundige-psycholoog-Germany Behandlungen können auch im Englisch und Deutsch gegeben werden!